Couvin
Bezoek Frans en An in 2008. De geboortestreek van onze voorouders: Couvin en omliggende dorpen in de provincie Namen (Wallonië - België).
geboorteplaatsrondelle
Joseph Francois Rondelle en zijn voorouders zijn vrijwel zeker geboren in Pesche. Momenteel woont er niemand meer met de naam Rondelle in Pesche, maar in andere dorpen rond Couvin en verder in de gehele provincie Namen komt de naam nog veelvuldig voor. Veel van deze families en de met hun aangetrouwde verwanten zijn in onze stamboom opgenomen.

pesche
Pesche is een schilderachtig boeren-dorpje op ca 10km afstand van Couvin. De doopregisters uit de kerk van Pesche zijn overgebracht naar het centrale bevolkingsregister in de hoofdstad Namur. Een bevriende stamboomonderzoeker in Couvin zal t.z.t. in Namur deze registers napluizen op de gevens van onze voorouders.

oudstehuis
Dit is de oudste bouwstijl ter plaatse. De uitgestrekte bossen leverden het hout en het is dan ook niet verwonderlijk dat onze Joseph Francois in Vlissingen als timmerman zijn geluk heeft gezocht vanuit het straatarme Wallonië. Hij stond bekend als scheepstimmerman en moet dus zeker een heel goede vakman geweest zijn. Ook zijn mannelijke nazaten waren veelal met de scheepvaart verbonden in de haven van Vlissingen of bij de marine.

huis1pesche
In Pesche zijn de meeste oude gebouwen gerestaureerd, maar hier en daar staan nog wel huisjes zoals ze er rond 1750 moeten hebben uitgezien.

peschekapel
Kapel in Pesche

huisjeinpesche
Huisje in Pesche

schuurinpesche
Schuur in Pesche

couvindoorkijk
Couvin is het regionale centrum. Een levendige stad met een beetje armoedige uitstraling. Behalve op de bloemenmarkt. Midden in het centrum zijn onder een overhangende rots resten van Neanderthalers gevonden.

couvineaunoir
couvin1
markt1couvin
Bloemenmarkt in Couvin

plaatsvankasteelenmanoir
kasteel2
Op 20 km vanaf Couvin in het plaatsje Boussu-en-Fagne ligt een schitterend onderhouden kasteel (particulier eigendom, maar wel te bezichtigen). In vroeger tijden werd dit kasteel beschermd door een aantal "manoirs", versterkte vestingen rondom het kasteel in de akkers. Een van deze manoirs, "Manoir de la Motte" is nu een armzalig hotel waar wij 3 dagen doorbrachten op zoek naar stamboomgegevens. De kokkin van het hotel had een familielid die alle stamboomgegevens van de streek had vastgelegd in een computersysteem en zij bracht ons met hem in contact. Dat leverde een grote hoeveelheid gegevens op over de familie Rondelle en alle aangetrouwde families. Helaas was de tak van onze Joseph Francois hem onbekend. Gelukkig vonden wij later via Geneanet wel aanknopingspunten. De burgerlijke stand van Couvin was alle dagen dat wij er waren helaas gesloten.

boussukasteel
chateauboussu
lemanoir
lemanoirzijaanzicht
couvin200817
In een van de dorpen rond Couvin zijn prachtige druipsteengrotten, uitgeslepen door het riviertje dat ook door Couvin loopt "L'eau noir".

couvin200819
couvin200823
petignyoptocht
We bezochten de grotten en zagen toevallig ook nog een folkloristische optocht gaan.

kasteelnismes
Nismes is de dichtsbijzijnde grotere stad naast Couvin. Het is een touristisch centrum en heeft een schitterend park met een unieke waterspeeltuin.

nismes
park1nismes
park2nismes
couvin200831
De bevolking van Boussu-en-Fagne werkt voor een groot deel bij de gigantische steengroeve buiten het dorp.

couvin200833
couvin200834
dereuzenvancouvin
In de ruime omgeving van Couvin zijn nog diverse touristische attracties zoals het carnaval met de reuzen van Couvin, het streekmuseum en de schuilhut van Hitler, "voor het geval dat".

couvin200838
couvin200839